Hotels onder water, in iglo’s of in grotten, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Hotelierfocus heeft een lijst samengesteld met de 10 meest aparte hotels in de wereld. Of je nu scuba duikend je voordeur moet bereiken of via een hangbrug. Iedere locatie zorgt gegarandeerd voor een unieke ervaring. En oh ja, aan luxe hoeft het zeker niet te ontbreken!

1. USA – Farmington, New Mexico (Kokopelli’s Cave)

Voel je één met de aarde en overnacht in een grot bij Kokopelli’s Cave, een zandstenen grothotel van 65-miljoen jaar oud. De ingang bevindt zich in een rotswand en is te bereiken via een uit zandsteen uitgesneden pad. Vanaf de klif geniet je van een prachtige zonsondergang over de La Plata River Valley en het vierstatenpunt, waar Arizona, New Mexico, Utah en Colorado samenkomen.

2. Finland – Lapland (Kakslauttanen Arctic Resort)
Ben je niet bang voor een beetje kou? Kom dan naar Kakslauttanen in Fins Lapland en bewonder het noorderlicht. De beste periode om het noorderlicht te kunnen zien is van augustus tot en met april. De omgeving is één van de schoonste omgevingen ter wereld. Het water uit het meer is zo schoon en helder dat je het direct kunt drinken en de lucht is zo fris en helder dat je het diep in je longen voelt doordringen. Ondanks dat de temperatuur in de winter kan dalen tot -30 graden Celsius, hoef je zeker geen kou te lijden. Zowel de sneeuw-, glas- en ijsiglo’s zijn voorzien van thermoglas, hebben luxe bedden, eigen sanitair, sauna’s en zelfs een bar met open haard.

3. Mexico – Zacatecas (Quinta Real Zacatecas)
Overnachten in ultieme Mexciaanse sferen kan in hotel Zacatecas. Dit hotel is gebouwd in een voormalig stierenvechtersarena uit de 19eHoewel het laatste stierengevecht werd gehouden in 1975, straalt de arena nog steeds de Mexicaanse traditie uit. Waar voorheen stieren liepen, zijn nu 49 ruime suites gemaakt met gewelfde plafonds en antieke meubelen. Het hotel biedt een schitterend uitzicht op het aquaduct en de kathedraal van Fatima. Vanuit het restaurant geniet u van een uniek uitzicht op de ring en kunt u luisteren naar Mexicaanse live muziek. Verken de koloniale architectuur in de nabijgelegen stad Zacatecas of ga met de kabelbaan naar de top van Cerro de la Bufa.

4. Tibet – Labrang (Norden Camp)
Ervaar de Tibetaanse cultuur comfortabel en in stijl. Net buiten het kloosterdorp Labrang is een buitenpost opgericht dat gerund wordt door nomaden. Het terrein bestaat uit 11 hectare aan rivieren, planten en bloemen in de meest mooie kleuren. De faciliteiten in het kamp zijn eenvoudig en gebaseerd op elementen uit het nomadenleven. Door hier bepaalde benodigdheden aan toe te voegen laten zij bezoekers op een comfortabelere wijze kennnis maken met de nomadische manier van leven. De accomodaties zijn draagbaar en bestaan uit 4 traditionale ‘yak haar’ tenten en 8 blokhutten, hebben houten vloeren en zijn ingericht met lokaal antiek en houtovens. Het kamp draagt bovendien ecologische en culturele verantwoordelijkheid uit.

5. Chile – Huilo Huilo Biological Reserve (La Moñtana Mágica Lodge)
Dit hotel heet niet voor niets La Moñtana Mágica. Het hotel heeft de vorm van een vulkaan, maar in plaats van lava stroomt er water als een waterval naar beneden. Het hotel is gelegen in Chili’s afgelegen regenwoud, Huilo Huilo (een UNESCO biosfeer reservaat). De accomodaties bestaan uit champignonvormige loges, rustieke hutten, boomhut “village” en de La Moñtana Mágica Lodge. De kamers en suites zijn gebouwd door lokale arbeiders en zijn voorzien van wanden, vloeren en plafonds gemaakt van hout uit de omgeving. Ook de natuurlijk verwarmde badkuipen zijn gemaakt van oude boomstammen. Geniet van de luxe van een spa en de ambachtelijke brouwerij, breng een bezoek aan de thermale baden van Pirihueico Lake of neem deel aan activiteiten als wandelen of mountain biken.

6. Sri Lanka – Weligama Bay (Taprobane Island)
Verblijf in een weelderige 5 kamer villa op een privé eiland aan de exotische kust van Sri Lanka en ervaar hoe het is om je eigen eiland te hebben. Hoewel je via het water naar het eiland kunt lopen, is het veel leuker om dit te doen per olifant. De villa is ontworpen met de gedachte gesloten ruimtes te vermijden, daarom heeft bijna iedere plek in het huis een schitterend uitzicht op de zee. Zelfs vanuit de infinity pool en de inviduele terrassen. Het attente personeel op het eiland draagt bovendien bij aan het luxe gevoel, van bewakers tot een toegewijde chef die de heerlijkste curry’s bereidt.

7. Switzerland – Les Cerniers (Whitepod)
Ontdek een unieke ervaring waarbij de natuur luxe is. Op zo’n 1400 meter hoogte in de Zwitserse Alpen vindt je 15 ‘pods’. Een pod is een unieke accomodatie met geodetische vormen, de bol bestaat uitsluitend uit driehoeken. De logies worden verwarmd door een houtkachel en hebben een privé terras met uitzicht op de vallei. In de chalets vind je een Zweedse sauna, massage ruimte en algemene ruimte waar gasten samenkomen om te ontbijten of ’s avonds wat te drinken rond het haardvuur. Geniet van het uitzicht op de met sneeuw bedekte bergen of volg ski lessen of andere tours. Het concept van Whitepod probeert te bewijzen dat gastvrijheid en milieubehoud prima samengaan om een unieke en positieve ervaring te creëren.

8. Galapagos – Santa Cruz Island (Pikaia Lodge)
Pikaia Lodge is een nieuw alternatief om op een comfortabele en duurzame manier kennis te maken met het ‘laatste paradijs op aarde’. Verborgen op een afgelegen locatie en gevestigd op de top van een gedoofde vulkaan. Een verblijf bij Pikaia Lodge brengt je dicht in contact met de natuurlijke wonderen van Galapagos, zonder gebrek aan luxe en privacy. Geniet overdag van een van de vele activiteiten op het land of stap aan boord van de grote, comfortable jacht en ontdek de mooiste stranden van Galapagos. ’s Avonds kom je tot rust en ruime en rustige accommodaties.

9. France – Allauch (Attrap’Rêves Allauch)
Overnachten in het meest originele bubbel hotel in Frankrijk zorgt niet alleen voor een unieke ervaring, de bubbels zijn ook nog eens milieuvriendelijk en gemaakt van gerecycled materiaal. Aan het eind van het seizoen laten zij de bubbels leeglopen, zodat er zo min mogelijk impact op het omliggende dennenbos wordt uitgeoefend. Een ingenieus concept waardoor je het hele jaar door kunt genieten van een prachtige sterrenhemel, zelfs wanneer het regent. Ook heb je geen last van vochtigheid en vervelende insecten. Iedere bubbel heeft zijn eigen identiteit en het interieur verschilt kan naar thema gekozen worden (zen, love, nature, glamour, 1001 nights of chic and design). Ondanks dat de bubbels doorzichtig zijn, bent u verzekerd van privacy. De bubbels zijn voorzien van individuele badkamers en afgezonderde ruimtes.

10. USA – Key Largo, Florida (Jules’ Undersea Lodge)
Kun je scubaduiken en lijkt het je leuk om eens duikend je hotelkamer te betreden? In Florida bevindt zich op 9 meter diepte het enige onderwaterhotel van de VS. Het hotel is vernoemd naar de schrijver Jules Verne en diende oorspronkelijk als onderzoekslaboratorium. Nu beschikt het over 2 kamers met een groot raam waar de vissen langs zwemmen. Hoewel het verblijf geen luxe toevluchtsoord is, biedt het een doordachte selectie van comfort, inclusief diner bereid door de chef.

Foto: Inga Locmele / Shutterstock