Na jaren oponthoud krijgt de RAI toch zijn eigen hotel. Met 650 kamers wordt Nhow Amsterdam RAI meteen het grootste hotel van Nederland.

Het hotel komt tussen het Randstadcomplex van de RAI en snelweg A10 op wat nu nog een groenstrook is. Daar is ook een parkeergarage gepland, die tevens dienst kan doen als expositiehal.

In de 91 meter hoge hoteltoren komt in 2018 een Nhow-hotel van de Spaanse hotelgigant NH Hotels. Het wordt de vierde vestiging van de viersterrenketen, na Milaan, Berlijn en Rotterdam. Het telt zes kamers meer dan de huidige nummer één, het Ibishotel bij Schiphol.

NH, in Amsterdam vooral bekend van Krasnapolsky, is de afgelopen maanden uit elf kandidaten gekozen. De hotelier maakt deel uit van een consortium waarin ook de Amsterdamse projectontwikkelaar COD actief is.

Het Rotterdamse architectenbureau OMA, van Rem Koolhaas, heeft voor het ontwerp van de hoteltoren goed gekeken naar de uit de jaren zestig stammende reclametoren – het Signaal – op het voorplein van de RAI. Het hotel bestaat uit grote blokken, die ten opzichte van elkaar zijn gedraaid.

Op de bovenste – 25ste – verdieping komen een restaurant, bar en een multimedia lounge voor bijeenkomsten en presentaties. Daarnaast krijgt het hotel een televisiestudio, een galerie met beeldentuin, en een spa-centrum.

Omstreden plan
De RAI is al meer dan vijftien jaar bezig met het realiseren van een eigen hotel. Plannen voor een hotel met achthonderd kamers aan de achterkant van het complex werden op het laatste moment door de gemeente afgeblazen vanwege de nabijheid van het Beatrixpark.

Ook de nieuwe locatie is omstreden. Eind vorig jaar nam collegepartij SP plots afstand van het volledig uitgewerkte plan door een motie van de Partij voor de Dieren te steunen tegen de benodigde horecavergunning voor de ‘groenstrook’, waardoor een meerderheid in de gemeenteraad ontstond. Dat moest vervolgens door het college van b. en w. op stel en sprong worden rechtgebreid.

(Door: Herman Stil, Het Parool)

Foto: everything / Shutterstock