Deze week verschenen verschillende rapporten en benchmarks voor de hotelbranche. Hierbij een overzicht van de belangrijkste bevindingen uit het Hosta Rapport van Horwath HTL, de Hotel Price Index van Hotels.com en het ING Kwartaalbericht Horeca.

HOSTA RAPPORT

Horwath HTL deed onderzoek bij 320 drie-, vier- en vijfsterrenhotels in Nederland. Uit het rapport blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad steeg van 62,1 procent in 2009 tot 65,1 procent in 2010. Hiermee herstelt de hotelmarkt zich van de kredietcrisis die in 2008 en 2009 zorgde voor sterk dalende bezettingsgraden. De bezettingsgraad ligt echter nog ver onder het niveau van 2007, toen gemiddeld 72,5 procent van de hotelkamers bezet was. De gemiddelde kamerprijs stabiliseerde op 93 euro. In 2009 daalden de prijzen nog gemiddeld met 11 procent.

De RevPAR, de gemiddelde omzet per beschikbare kamer, herstelde als gevolg van de hogere bezettingsgraden eveneens, van 58 euro in 2009 tot 60 euro in 2010.

Bedrijfsresultaat
Het gemiddelde bedrijfsresultaat per hotelkamer steeg met 16 procent, op jaarbasis van 12.133 euro in 2009 tot 14.085 euro in 2010. Dit was volgens Horwath enerzijds mogelijk dankzij hogere omzetten en anderzijds door de lagere kosten door bezuinigingsmaatregelen in 2009. Uitgedrukt in percentage van de omzet steeg de winst van 31,1 procent naar 35,4 procent.

Amsterdam
Het herstel wordt volgens het rapport gedragen door de hotelmarkt in Amsterdam. De bezettingsgraad in de hoofdstad steeg van 67,5 procent naar 75,1 procent. De kamerprijzen in Amsterdam stegen van 108 naar 109 euro en de RevPAR steeg hierdoor met 12 procent tot 82 euro. De winst in de Amsterdamse hotels steeg met 33 procent naar 18.412 euro per kamer. Dit is ruim 67 procent hoger dan de winst per kamer in de rest van Nederland.

Prognoses
Hoteliers houden rekening met een langzaam herstel van de economie en daarmee de hotelmarkt. Voor 2011 en 2012 wordt slechts een lichte groei verwacht. Voor 2011 wordt landelijk een bezettingsgraad van 68,2 procent geprojecteerd bij een gemiddelde kamerprijs van 95 euro. Voor 2012 wordt gerekend op 70,1 procent bezetting bij een prijs van 98 euro. De resultaten blijven daarmee echter nog onder het niveau van 2008. De meeste hoteliers (53 procent) verwachten dat de hotelmarkt pas in 2014 of 2015 volledig zal zijn hersteld.

HOTEL PRICE INDEX

Uit de Hotel Price Index (HPI) van Hotels.com blijkt dat Nederlandse hotels gemiddeld het duurst zijn in de eurozone. In de eerste helft van 2010 kostte een Nederlandse hotelkamer gemiddeld 110 euro per nacht.

De gemiddelde kamerprijs in Amsterdam steeg met 8 procent van 116 naar 124 euro vanwege een groeiend aantal bezoekers. Den Haag staat op de tweede plaats, gevolgd door Zaandam. Wereldwijd staat Nederland op de dertiende plaats. Zwitserland is het duurste land ter wereld voor reizigers. De gemiddelde prijs voor een kamer steeg daar met 9 procent tot 151 euro. Brazilië staat op de tweede plek, gevolgd door Israël.

ING KWARTAALBERICHT HORECA

Het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels zal dit jaar verder toenemen. Voor dit en volgend jaar zal het omzetvolume naar verwachting met 2,5 procent stijgen. Dit stelt het economisch bureau van ING in het dinsdag verschenen kwartaalbericht Horeca. Vooral Amsterdam kent een toenemend aandeel in de hotelovernachtingen. De oude binnenstad, de vele musea en het uitgaansleven blijven aantrekkingskracht op toeristen uit binnen- en buitenland uitoefenen. De ruim 3,5 miljoen zakelijke overnachtingen in Amsterdam dragen ook bij aan het succes van de Amsterdamse hoteliers.

Bronnen: Nu.nl en Horecaentree.nl

 

Foto: everything possible / Shutterstock