Geen grote opening met veel bombarie. Geen bling bling maar stijlvolle luxe. Waldorf Astoria Amsterdam is gevestigd in een 17e eeuws grachtenpand aan de prestigieuze Herengracht en beschikt over 93 kamers, lofts en suites, een Spa inclusief overdekt zwembad, een riante binnentuin en restaurant Librije’s Zusje. Hotelierfocus bracht een bezoek aan het hotel om een eerste indruk te krijgen.

Waldorf Astoria Amsterdam is een 5-sterren hotel in Amsterdam en maakt deel uit van Waldorf Astoria Hotels & Resorts, de luxe brand van Hilton Worldwide. Voor de realisatie van het hotel zijn 6 historische herenhuizen aan de Herengracht aangepast en samengevoegd. De stijl van het hotel is een combinatie van klassiek en hedendaags design. De monumentale stijl van de herenhuizen met de toevoeging van moderniteit zorgt voor een frisse indruk waarbij de historische kenmerken duidelijk zichtbaar zijn. De marmeren vloer in de lobby en de houten vloer in een van de vergaderruimtes is toonaangevend voor de combinatie van luxe en authenticiteit in dit hotel. Wat opvalt is de grote hoeveelheid daglicht in de verschillende ruimtes van het hotel en de geluidsdichte ramen zodat het drukke centrum van Amsterdam naar de achtergrond verdwijnt. Overigens is de ruime binnentuin de grootste privé binnentuin in het centrum van Amsterdam en beschikt het hotel over een exclusieve Guerlain Spa.

Oog voor detail en luxe

General Manager Roberto Payer vertelt met veel passie over de totstandkoming van het hotel. Deze passie is onder andere  terug te vinden in het oog voor detail. Een nauwkeurig gerestaureerde 17e eeuwse plafondschildering, verschillende decoraties die qua kleur en stijl overeenkomen met het meubilair, en ook aan de kleding van het personeel zijn kosten noch moeite gespaard. Al het personeel, van portier tot kamermeisje, draagt kleding die speciaal ontworpen is door modeontwerper Jan Taminiau. Een toonaangevende kleur in het interieur is het intense blauw van Vermeer. Deze kleur komt onder andere terug in het meubilair en in de vazen van Delfts blauw. Het hotel heeft een Hollands karakter,  wat bijdraagt aan de authenticiteit van de grachtenpanden.

Bar-entree-225x300

De ‘Vault Bar’ is, zoals de naam al doet vermoeden, gevestigd in een ruimte die vroeger onderdeel was van de kluis. Het oorspronkelijke idee was om de originele ingang van de kluis als entree van de bar te gebruiken. De minimale hoogte van een ruimte waar alcohol getapt en geschonken wordt moet echter voldoen aan een minimale hoogte van 2.40 meter. De ruimte achter de kluis heeft een hoogte van 2.20 meter en was dus niet geschikt als bar. Uiteindelijk is de bar verplaatst naar een aangrenzende ruimte die wel voldoet aan de eisen. Dit is een van de vele anekdotes waarmee Roberto Payer een beeld probeert te schetsen van de enorme hoeveelheid planning, procedures en arbeid die gemoeid zijn gegaan met de totstandkoming van het hotel. Daarnaast wist Payer te melden dat er de komende 4 jaar geen nieuwe Waldorf in Europa zal openen. De ogen zullen de komende jaren dus voornamelijk gericht zijn op de vestiging aan de Amsterdamse Herengracht.

Brentano Suite

Een aparte woonkamer, eetkamer en studeerkamer met een totale oppervlakte van 123m². De Brentano Suite is genoemd naar  Josephus Augustine Brentano, een belangrijke bewoner van het huis in de 18e eeuw en is voorzien van luxe faciliteiten zoals een entertainmentcenter, een eettafel voor 8 personen en een tweede toilet. De suite heeft een eigen hal als entree en biedt uitzicht op de Herengracht. Een verblijf in de Brentano Suite kost ongeveer € 3600 per nacht.

Guerlain Spa 

Het hotel beschikt over een exclusieve Guerlain Spa (eerste in Benelux) met drie behandelkamers en een overdekt zwembad. Elke behandeling begint met een systematische analyse zodat elke spa ervaring op de wensen en behoeften van de gast is afgestemd. Alle voorwerpen en producten zijn van Guerlain en het personeel is speciaal getraind om de ware ervaring van een Guerlain Spa aan te kunnen bieden. Het overdekte zwembad, exclusief voor hotelgasten, is voorzien van een stoomcabine en sauna. Het zwembad heeft openslaande deuren naar de aangrenzende binnentuin.

Respect voor de omgeving

Bij de realisatie van het hotel is er met veel respect omgegaan met de historische aspecten van de monumentale grachtenpanden. De originele staat van de herenhuizen is, waar mogelijk, in ere hersteld. Een mooi voorbeeld is de Maurer Room waarin de 18e eeuwse muurschilderingen met veel precisie zijn gerestaureerd door de originele kleur terug te brengen en waar zelfs een geheime opbergplaats achter een van de muurschilderingen nog steeds intact is. Ook is de fraaie, originele krakende houten vloer zeer kenmerkend voor de authenticiteit van het pand.

schilderij-768x576

In het deel van de Peacock Alley, grenzend aan de tuin, hangt een kunstwerk van doek dat speciaal voor het hotel is gemaakt en dat het oude Amsterdam mooi in kaart brengt. Ook hieruit blijkt het historisch besef en het respect voor de stad Amsterdam. De verbondenheid met de stad Amsterdam is ook terug te vinden in de kleding van het personeel. Verschillende elementen van de stad Amsterdam komen terug in de kleding, zoals de grachten van Amsterdam op de jurk van de front office dames. De ruime binnentuin is uitermate geschikt om tot in de late uurtjes van een borrel te genieten; dit is echter een utopie. Het is een keurtuin, waar geen drankjes en hapjes worden geserveerd en waar gasten in alle rust kunnen genieten op het luxueuze terras.

binnentuin-waldorf-astoria-amsterdam-768x576

Librije’s Zusje Amsterdam

Librijes-zusje-amsterdam-768x576

In het Waldorf Astoria is het, eveneens nieuwe, restaurant Librije’s Zusje Amsterdam gevestigd. Met de opening van dit restaurant hebben eigenaren Jonnie en Thérèse Boer, naast de twee vestigingen in Zwolle, nu ook een vestiging in de hoofdstad. Librije’s Zusje grenst aan de binnentuin, biedt plaats aan 40 gasten en staat onder de dagelijkse leiding van Sidney Schutte. Na tien jaar te hebben samengewerkt met Jonnie Boer, is Schutte werkzaam geweest bij The Landmark Mandarin Oriental Hotel in Hong Kong. Op de menukaart van Librije’s Zusje staan een aantal klassieke ‘Zwolse’ gerechten maar Schutte wil ook invloeden uit de Aziatische keuken gaan toepassen.

Kortom

Waldorf Astoria heeft alles in zich om gasten in ultieme luxe te laten genieten van hun verblijf in Amsterdam. De locatie, het bijzondere pand en de ontelbare details van de inrichting en vormgeving van het hotel, de faciliteiten van de Spa en de mogelijkheid om culinair te genieten van een prestigieuze keuken in Librije’s Zusje maken van Waldorf Astoria Amsterdam een zeer interessante nieuwkomer in de Nederlandse hotelmarkt. Alles wijst erop dat het hotel de hooggespannen verwachtingen waar kan gaan maken.

  • Kamerprijs vanaf € 385
  • Kamers: 93
  • Open sinds: 1 mei 2014
  • Keten: Hilton Worldwide