Ondanks latere boekingen door het WK pakt de zomerperiode van 2010 voor de toeristische sector iets beter uit dan die van 2009. Dit is ook te danken aan het mooie weer begin van de zomer. Er kwamen meer buitenlandse toeristen naar ons land en meer Nederlanders gingen in eigen land op vakantie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). De bestedingen bleven iets achter op vorig jaar.

BUITENLANDERS
Opvallend is de stijging van het aantal Duitse, Belgische en Franse toeristen in ons land. Nederland profiteert van het feit dat dankzij de gevolgen van de economische crisis veel Belgen en Duitsers, en ook Fransen, hun vakantie doorbrengen in de dichterbij gelegen landen. Veel buitenlandse toeristen verbleven deze zomer in een hotel tijdens hun vakantie in Nederland. De Nederlandse hotels zijn overwegend positief over de boekingen afgelopen maanden, maar merken op dat de bestedingen achterbleven. Met name hotels in Amsterdam deden het goed. Ook de bungalowparken en campings zien een lichte stijging van het aantal buitenlandse gasten.

NEDERLANDERS IN EIGEN LAND
De naweeën van de economische crisis zorgen ervoor dat deze zomer ook meer Nederlanders op vakantie gingen in eigen land. De bungalowparken en de luxere campings zien een lichte stijging van het aantal Nederlandse gasten. Het mooie weer tijdens de start van de zomerperiode speelt hierin ook een rol.

PROGNOSE NAJAAR
De prognose voor het najaar is gunstig. Bungalowparken en hotels zien een duidelijke stijging in de reserveringen ten opzichte van vorig jaar.
Wat sterk opvalt is dat de adviesdata voor de herfstvakantie niet overal worden opgevolgd. Regio Zuid bijvoorbeeld, waar de scholen maandag a.s. weer beginnen, zou als eerste herfstvakantie hebben dit jaar. Hiervan wordt door de scholen in deze regio massaal afgeweken.

Bron: NBTC

Foto: Olga Reznikova / Shutterstock