Betalen, inchecken en deuren openen; het kan allemaal met de nieuwe Apple Watch. Vrijwel direct na de officiële presentatie van de Apple Watch verschenen er persberichten van internationale hotelgroepen met daarin aankondigingen van hotel applicaties voor het nieuwe Apple product.

Apple Watch, een korte introductie
De Apple Watch is het eerste product van Apple dat specifiek is ontworpen om op het lichaam te dragen. Het slimme horloge toont onder andere actuele informatie zoals het weer, aandelenkoersen en een agenda.

Het instapmodel, de Apple Watch sport, is beschikbaar vanaf € 399 en het duurste (gouden) horloge zal € 13.000 gaan kosten. Het ‘standaardmodel’ krijgt een prijskaartje van € 649. Om te kunnen internetten met de Apple Watch heeft u een iPhone nodig met het besturingssysteem iOS 8.2.

Er is vooralsnog geen releasedatum voor Nederland bekend gemaakt. In de volgende landen zal de Apple Watch in ieder geval eerder beschikbaar zijn: Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Japen, Groot Brittannië en de Verenigde Staten.

Apple Watch in de hotellerie

Accorhotels App
“Accor omarmt het tijdperk van de connected wearables”, aldus Romain Roulleau, Accor’s SVP E-commerce en director van het ‘mobile first’ programma van Accor.

De Accorhotels app zal beschikbaar zijn in 10 verschillende talen en in verbinding staan met de al bestaande smartphone app. Met de app kunnen gebruikers onder andere:

  • Alerts ontvangen als de online check-in service open is
  • Informatie opvragen over gemaakte boekingen: aankomstdatum, aantal nachten, aantal personen
  • Informatie ontvangen over de hotel services (gratis WiFi, parkeermogelijkheden, spa, zwembad etc.)
  • Gebruik maken van een interactieve map om een hotel te vinden en de lokale weersverwachting te bekijken
  • Toegang krijgen tot hun Le Club Accorhotels loyalty card details (status en loyaliteit punten)

De Franse hotelgroep zal eind april hun applicatie voor de Apple Watch lanceren.

Betalen met Apple Pay bij Marriott
Bij Marriott kunnen gasten met een Apple Watch inchecken en vervolgens contactloos betalen met behulp van een reader bij de front desk. Nadat de Apple Watch contact heeft gemaakt met de reader krijgt de gast door middel van een vibratie of biep het signaal dat de betaling succesvol is afgerond. Daarnaast ontvangt de gast een notificatie wanneer de geboekte hotelkamer beschikbaar is. De eerste 11 hotels waar gasten met Apple Pay kunnen betalen zijn gevestigd in de Verenigde Staten.
De bovenstaande functionaliteiten zijn ook beschikbaar op de iPhone 6 of 6 plus.

IHG Translator App beschikbaar op de Apple Watch
Op dinsdag 10 maart, een dag na de officiële presentatie van de Apple Watch, kondigde InterContinental Hotels Group (IHG) aan dat de IHG Translator App beschikbaar zal zijn voor de Apple Watch.

De app zal de meest populaire functionaliteiten van de al langer beschikbare smartphone versie bevatten. Door middel van spraak en vooraf ingestelde zinnen kunnen gebruikers de Engelse taal vertalen in 13 verschillende talen. De vertaling verschijnt direct op het scherm van de Apple Watch.

UPDATE 4-5-2015

De nieuwe room key van Starwood
Met de Starwood Preferred Guest app kunnen gasten van Starwood Hotels & Resorts hotelkamer deuren openen met hun Apple Watch. “We zijn toegewijd aan mobiele en digitale innovatie en zijn enthousiast om als eerste hotelbedrijf gasten te laten inchecken en hun hotel hotelkamer deur te laten openen met hun Apple Watch.” Aldus Mark Vondrasek, Senior Vice President, Distribution, Loyalty and Partnership Marketing van Starwood Hotels & Resorts. “In de mobiele wereld van vandaag verwachten steeds meer mensen dat hun technologie ze ter plekke kan helpen met van alles en nog wat. De Apple Watch stelt ons in staat om, op een stijlvolle manier, onze gasten informatie te geven die ze onmiddellijk nodig hebben.

Met de Starwood Preferred Guest app ontvangen gasten de routebeschrijving in zowel hun eigen taal als de taal van het land van bestemming. Daarnaast toont de app de aankomende verblijfsdatum, opties voor transport inclusief geschatte kosten en een overzicht van het aantal verzamelde Starpoints.

Foto: Blackzheep / Shutterstock