Het woord duurzaamheid wordt vaak te pas en te onpas gebruikt. Om de invulling van duurzaamheid in de hotellerie in beeld te brengen ging Hotelierfocus op zoek naar 4 hotels waar ‘duurzaamheid’ centraal staat en men het hotel met een groen hart runt.

1. URBN HOTEL, Shanghai
Duurzaamheid is dé belangrijkste pijler van het URBN Hotel & Resort in Shanghai. URBN is het eerste hotel in China dat Carbon vrij is en heeft al meerdere Awards gewonnen voor hun groene karakter. Het hotel is een gerenoveerd warenhuis en geheel gemaakt uit gerecycled en lokaal materiaal.  Voor energie en warmte zijn zo efficiënt mogelijke technologieën ontwikkeld en de housekeeping gebruikt uitsluitend organische producten.

2. Whitepod, Zwitserland
Deze unieke accommodaties in Zwitserland geven een hele nieuwe dimensie aan ecologie en luxe. Door het dagelijks water- en elektriciteitsgebruik te minimaliseren, de verspilling van producten te verminderen en hernieuwbare reserves te stimuleren, hebben de witte capsules weinig impact op de natuur. Bijkomend effect is het creëren van milieubewustzijn bij gasten. Wat betreft ecotoerisme staat Whitepod voorop met een geheel nieuw verblijf in de Alpen, ver weg van de stedelijke vervuiling. Een luxe suite met een bewuste twist.

3. Barceló Maya Beach Resort, Mexico
Van groentetuin tot waterzuivering en het kweken van planten, Barceló Maya Beach Resort in Riviera Maya is zeer toegewijd om een groene ervaring voor de gast te creëren. Tijdens het schildpaddenseizoen (van mei tot oktober) bewaakt het resort de nestjes en geven zij hun gasten les in het belang van het beschermen van de diertjes. Wanneer de eieren uitkomen, worden gasten gestimuleerd om honderden baby schildpadjes los te laten op het strand. Naast de bescherming van schildpadden kunnen gasten er ook voor kiezen om energie te sparen door het hergebruiken van handdoeken en lakens. Het resort heeft ook een enorme tuin met groenten, kruiden en tien verschillende soorten pepers. Daarnaast beschikt Barceló Maya Beach Resort over een osmose-installatie waarmee drinkwater wordt gezuiverd.

4. Hilton Stockholm Slussen, Zweden
Het begint natuurlijk allemaal bij groen denken en daar zijn ze bij Hilton Stockholm Slussen actief mee bezig. Al het personeel krijgt tijdens de recruitment een training over duurzaamheid en deze wordt elk jaar vervolgd. In 1996 hebben zij het sorteren van afval en recycling geïntroduceerd, waarmee de afvalstorting met 90% daalde in 2010. Ook leuk om te weten: door 60.000 bijen van een huishouden te voorzien op het dak van het hotel, kan men eigen geproduceerde honing op de ontbijtbuffet tafel zetten!

Foto: Netfalls – Remy Musser / Shutterstock