Virgin Hotels, een introductie
Virgin Hotels is onderdeel van de Virgin Group, een Britse holdingmaatschappij in het bezit van, en opgericht door, Richard Branson. Naast Virgin Hotels zijn er rond de 200 andere ondernemingen die deel uitmaken van de Virgin Group. Voorbeelden hiervan zijn: Virgin Atlantic Airways, Virgin Trains, Virgin Mobile, Virgin Vacation en Virgin Publishing.

Tijdens de Lodging Conference in 2010 maakte het bedrijf bekend dat het zich ging mengen in de hotelwereld. Er werd de ambitie uitgesproken om binnen anderhalf jaar het eerste hotel te openen. Onder andere door kostenoverschrijdingen bleek deze ambitie echter niet haalbaar. Het plan om tijdens de neergang van de vastgoedmarkt toe te slaan en verschillende gebouwen in Noord-Amerika goedkoop te bemachtigen viel tegen omdat banken ervoor kozen om vast te houden aan het vastgoed.

Virgin Hotel Chicago
Op 1 januari 2015 is het dan echt zo ver; de eerste gasten verblijven in het Virgin Hotel in Chicago. Het 4-sterren hotel is gevestigd in de populaire buurt Gold Coast en beschikt onder andere over 250 kamers (208 kamers, 42 suites), een rooftop bar, fitness en Spa.Na Chicago zijn de steden New York en Nashville de eerstvolgende locaties waar een Virgin Hotel zal openen. Volgens Virgin Hotels Chief Executive Raul Leal, zal het winnen van nieuwe hotel-management contracten veel makkelijker worden als potentiële investeerders het hotel in Chicago kunnen bekijken.

2 kamers in 1
Elke chamber in het Virgin Hotel beschikt over 2 aparte kamers: een ‘Dressing Room’ en een ‘Sleeping Lounge’. De 2 kamers worden door middel van een geluidsdichte schuifdeur van elkaar gescheiden.

“Calling them rooms is like calling the Space Shuttle an airplane”

Geen rooms maar Chambers.

Het nieuwe Virgin Hotel in Chicago beschikt onder andere over de volgende faciliteiten:

  • Via een mobiele applicatie kunnen gasten room service bestellen, de temperatuur in de kamer regelen, reserveringen voor het diner maken en live chatten met de conciërge en andere gasten.
  • Voor iedereen is er 24/7 Room Service beschikbaar en is via de mobiele applicatie of via de kamertelefoon te bestellen. Er zijn geen bezorgservice toeslagen van toepassing.
  • Een Rooftop Bar met een gevarieerd aanbod van cocktails en Aziatische tapas
  • Elke kamer beschikt over een entertainment systeem waarmee de gast de mogelijkheid heeft om eigen films en video’s te streamen naar de televisie.

Virgin Rumors..

“I hear the concierge wears a single white glove, made of fine silk, on a hand that once touched the arm of Marion Cotillard #virginrumors”

Heb je de laatste geruchten over Virgin Hotels al gehoord? Met de hashtag# virginrumors verschenen diverse geruchten omtrent het aankomende Virgin Hotel in Chicago. De geruchtenmachine werd gestart door niemand minder dan Richard Branson zelf. Op de website van Virgin Hotels staat een video waarin Branson een aantal geruchten over het nieuwe hotel de wereld inbrengt en andere mensen uitnodigt om zelf geruchten te bedenken. Overigens maakt iedereen die een gerucht plaatst met #virginrumors kans op een overnachting in het nieuwe hotel. Verschillende geruchten verschenen niet alleen online maar ook op rode deurmatten. Deze deurmatten werden vervolgens geplaatst nabij de entrees van concurrerende hotels in Chicago.

Free the WiFi
De personeelsleden van het J.W.Marriot Hotel en W City Centre in Chicago zullen hoogstwaarschijnlijk even met hun ogen hebben geknipperd toen ze zagen wat voor busje er voor hun hotel geparkeerd stond. Een Virgin busje met daarop de tekst ‘Free the WiFi’. De boodschap is duidelijk, Virgin Hotels biedt, in tegenstelling tot het Marriot en W City Centre in Chicago, gratis WiFi. Het bleef overigens niet alleen bij de tekst: het busje verzorgde daadwerkelijk gratis WiFi voor de mensen in de buurt. Met deze vorm van Guerilla Marketing hebben de huidige hotels in Chicago in ieder geval alvast kennisgemaakt met Virgin Hotels als nieuwkomer in de hotelmarkt.

Loyalty programma
Virgin heeft al een loyalty programma voor de vliegmaatschappijen Virgin Atlantic en Virgin America, genaamd Flying Club. De vraag is of, en zo ja, hoe ze het programma Flying Club gaan inzetten in de hotelmarkt. Volgens de NY Times heeft een woordvoerder van Virgin Hotels gezegd dat er een loyalty programma komt dat geïntegreerd is met de vliegmaatschappijen Virgin Atlantic en Virgin America. Het is nog niet bekend of de punten uit het huidige programma ook inwisselbaar zijn bij Virgin Hotels en of het geïntegreerde loyalty programma een aparte naam krijgt. Feit is wel dat Virgin Hotels op het gebied van een loyalty programma het wiel niet helemaal opnieuw hoeft uit te vinden.

Foto: TristanBM / Shutterstock