“De voortschrijdende technologische revolutie en robotisering bieden mooie kansen voor de Nederlandse economie, maar kunnen ook veel werkgelegenheid verwoesten en ‘extreme ongelijkheid’ bevorderen”, aldus Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tijd voor een Top 5 van High Tech Hotels. 

  1. Hub by Premier INN (Londen, open: november, 2014)

Een kamer boeken bij het hotel Hub by Premier INN in Londen? Pak uw smartphone, download de app en een verblijf in dit High-tech hotel is een stap dichterbij gekomen. Een kamer boeken in dit hotel kan namelijk alleen via de app. Het inchecken? Met de app. De kamertemperatuur aanpassen? Met de app. De zender op de Smart TV in de kamer veranderen? U raadt het al, met de app.

Op de muur in de hotelkamer prijkt een kaart van de omgeving. Met behulp van Augemented Reality komt de kaart tot leven wanneer de gast zijn of haar smartphone op de kaart richt; gedetailleerde beschrijvingen van verschillende lokale bestemmingen komen in beeld.

Op de website van het hotel blijkt dat de robotisering nog niet ten koste van alle werkgelegenheid is gegaan en dat werken in een hotel (voorlopig) mensenwerk blijft.
W: https://www.hubhotels.co.uk

  1. Yotel (New York City)

Gasten van Yotel New York kunnen inchecken bij de elektronische check-in terminals en vervolgens hun iPhone gebruiken als sleutel van de hotelkamer. De airconditioning en de sterkte van de WiFi-verbinding worden constant geoptimaliseerd door middel van bewegingssensoren. Gasten kunnen hun bagage met een gerust hart overdragen aan YOBOT. Deze robot neemt de bagage in ontvangst en geeft een bonnetje mee aan de gast. Met dit bonnetje kan de bagage elk gewenst moment weer opgehaald worden. Hieronder ziet u de YOBOT aan het werk:

De YOBOT is volgens het hotel `s werelds eerste bagage management robot.
W: http://www.yotel.com/Hotels/New-York-City

  1. Marlin Hotel Miami Beach (Florida)

Bij het inchecken krijgt de gast een iPad te leen waarmee verschillende apparaten in de hotelkamer kunnen worden bediend. Van de LED verlichting tot het 5.1 stereo geluidssysteem en van de gordijnen tot het bedienen van een Apple TV. Twee beveiligingscamera’s maken het mogelijk om via de iPad real time beelden te krijgen van de lobby en de straat voor het hotel.

Muziek opnemen in het hotel? Dat kan. Het Marlin Hotel beschikt over twee opnamestudio’s waar onder andere U2, Pharrel Williams, Coldplay en Beyonce muziek hebben opgenomen.
W: http://themarlinhotel.com/

  1. Hotel 1000, Seattle (Washington)

De personalisatie van de gastenervaring staat centraal in Hotel 1000. De kamertemperatuur, de kunst in de kamer en de muziekselecties worden afgestemd op de wensen van de gast. Infrarood detectoren informeren de housekeeping medewerkers of er iemand in de kamer aanwezig is zodat ze niet onnodig op de deur hoeven te kloppen.

Golfen midden in het centrum van Seattle? De virtuele golf club van Hotel 1000 beschikt over 50 banen. Meer dan 680 verschillende sensoren berekenen de snelheid, het effect en traject van de bal.
W: http://www.hotel1000seattle.com/

  1. The Peninsula Hotel, Tokyo

In The Peninsula Hotel in Tokyo komen de traditionele Japanse cultuur en de laatst technologische ontwikkelingen samen.

Naast het bed in de hotelkamer staat een controle paneel waarmee de gast onder andere de temperatuur kan regelen, de verlichting kan instellen, de wekker kan zetten en audio-visuele systemen kan bedienen. Ook het toilet is voorzien van de nodige techniek. Als het toilet een bepaalde tijd niet gebruikt is dan komt de toilet cover naar beneden en als er iemand richting het toilet komt gelopen, dan komt de toilet cover weer omhoog.

De ingebouwde TV in de badkamer gaat automatisch op mute als de telefoon in de badkamer gaat.

Niet high tech maar wel leuk: The Peninsula Tokyo beschikt over een wagenpark met onder andere een volledig gerestaureerde Rolls Royce uit 1934 en een Audi R8.

W: http://tokyo.peninsula.com/

 

Foto: agsandrew / Shutterstock