Na het enorme succes van Groupon, komen nu ook Facebook en Google met hun eigen group buying dienst. Veel restaurants en cafes maken gebruik van initiatieven als Groupon om meer gasten binnen te krijgen. Hotels lijken er echter minder enthousiast over. Hotelierfocus vroeg daarom Jan Stuurman (Hotel V), Bart Blikman (Carlton President) en Hugo Maat (KHN) naar hun opinie over deze group buying initiatieven.

“Ik zie gasten niet terugkomen naar hetzelfde hotel voor een hogere prijs” – Jan Stuurman

“Wij doen zelf niet mee aan initiatieven als Groupon omdat het grote impact heeft op onze kamerprijs. Voor mijn gevoel kunnen zulke initiatieven ook afdoen aan je merk, vooral voor hotels in de stedelijke gebieden.  Wat je ook vaak ziet is dat mensen die vouchers kopen (via bijvoorbeeld Groupon), allemaal op hetzelfde moment willen komen. En dat is vaak net het moment dat de prijzen hoger liggen. Dat kost je gewoon geld!

Ik denk ook niet dat zulke initiatieven loyaliteit creëren in de hotelsector. Het kan misschien op korte termijn tot meer omzet leiden, maar ik zie gasten niet terugkomen naar hetzelfde hotel voor een hogere prijs. In de retail sector en voor restaurants zal dit misschien anders zijn. Ik kan me voorstellen dat het daar wel leidt tot herhaalaankopen of herhaalbezoeken en dat een kortingsactie wordt ingezet (bijvoorbeeld bij de opening) om in één keer veel aandacht te verkrijgen. Zelf zouden wij het echter nooit doen. Met Hotel V zijn we wat dat betreft op PR-gebied en marketing meer van de lange adem.”

 

Jan Stuurman,
Managing Partner | Hotel V Amsterdam
www.hotelv.nl

 

“Duidelijkheid op voorhand bieden dat op de eigen website altijd de aller laagste prijs aanwezig is blijft daarbij een belangrijke issue.”

“Het feit dat Google en Facebook met een Groupon-achtige dienst gaan komen was natuurlijk een kwestie van tijd. Het succes van Groupon is zo enorm dat andere bedrijven hen achterna zal gaan. Consumenten zijn een stuk mondiger geworden de afgelopen 20 jaar. Het vragen naar een bepaalde korting zien wij steeds vaker. Duidelijkheid op voorhand bieden dat op de eigen website altijd de aller laagste prijs aanwezig is blijft daarbij een belangrijke issue.

Groupon heeft voor ons als voordeel dat zij een enorm bereik heeft. Een veel groter bereik dan wij dat hebben. Dus op de momenten dat wij kunnen stunten met hotelprijzen (op daldagen) waarom dan niet? Zorg er natuurlijk wel voor dat op de momenten dat je een aanbieding gaat doen, deze ook altijd zichtbaar is op je eigen hotelwebsite. Op je website moet je natuurlijk te allen tijde de laagste prijs boekbaar hebben. Een heleboel hotels, vaak de wat kleinere, laten hier erg veel geld liggen. “

Bart Blikman,
General Manager | Carlton President Hotel
twitter.com/bartblikman

Bedreiging of kans?Hugo Maat

“Denkend in bedreigingen constateer je dat (horeca)bedrijven op sommige platforms tot 90% korting geven. En stel dat je ‘slechts’ 50% korting geeft aan de gast, dan mag je over de 50% omzet die overblijft nog eens tot de helft afstaan aan het platform. Dus om een kwart van je omzet te krijgen, moet je driekwart weggeven. Dat kan toch niet toekomstbestendig zijn? Maar ja, mijn zaak zit wel vol en als ik het niet doe gaan ze naar de buren. En als ik de kosten laag houdt, kan ik er misschien nog wat aan verdienen…

“De kunst is het moment dat ze bij jouw te gast zijn optimaal te benutten.”

Denkend in kansen zie je dat er wereldwijde netwerken zijn die massa’s mensen mobiliseren om naar bedrijven te komen. Lastig te evenaren met je eigen website, een folder of advertentie. Besef dat al die platforms uiteindelijk één ding niet hebben en dat is persoonlijk contact met die gast. Die heb jij als bedrijf wel. De kunst is het moment dat ze bij jouw te gast zijn optimaal te benutten. Zorg dat je de gast leert kennen (en hij jou), overtref hun verwachtingen, verwen ze, bouw een persoonlijke relatie op, geef ze het gevoel dat je hun vriend bent. Want dat is waar de horeca verstand van heeft! Dan kan die incidenteel weggegeven koude korting ineens tot hele warme relaties, betere loyaliteit, hogere bestedingen, retourbezoeken, lagere kosten en warme rendementen leiden.”

Hugo Maat,
Innovatie en Kennismanager | Koninklijke Horeca Nederland
twitter.com/horecainnovatie

Foto: GaudiLab / Shutterstock